Ville soveltaa: Arvot suunnannäyttäjinä elämässä

Ville soveltaa: Arvot suunnannäyttäjinä elämässä
5.6.2016 No Comments » Hyvinvoinnin lisääminen Sanna Kinnunen

Aiemmassa kirjoituksessa puhuttiin arvoista ja niiden merkityksestä elämässä. Tässä, kuten kaikissa tulevissa Villen blogikirjoituksissa, edellisen viikon aihetta pyritään käsittelemään konkreettisesti ja toivottavasti havainnollistavin esimerkein.

Ihminen laivana ja elämä laivamatkana – johdanto

Aluksi esittelen teille metarofan, eli mielikuvan elämästä. Tulen käyttämään tätä samaa metaforaa havainnollistamaan MIHA-menetelmien käsitteitä kaikissa blogiteksteissäni.

arvot_suunnannayttajana_2Elämän voi kuvitella eräänlaiseksi laivamatkaksi. Elämässä suunnistetaan tiettyjen merkkien perusteella ja aina ei päädytä juuri siihen satamaan, johon tähdättiin, mutta lopputulokseen voi silti olla tyytyväinen. Laivamatkalle mahtuu monia matkustajia (ystäviä, perheenjäseniä), joista osa jää erinäisiin satamiin, kun taas osa kulkee mukana koko matkan. Lisäksi, elämä tuo mukanaan monia myrskyjä (ikäviä elämäntapahtumia), joita on välillä vaikea ennakoida. Ne keinuttavat laivaa ja joskus tarvitsee jopa äyskäröiden pitää laivaa pinnalla. Parhaassa tapauksessa lämmin myötätuuli puhaltaa meitä kohti haaveiden satamaa ja aurinko laskee horisontin taa.

Jos kuvitellaan ihmisen elämä laivamatkaksi, voitaisiin myös kuvitella ihminen laivaksi. Laivalla on runko (keho), laivaa huoltava miehistö (ajatukset), vauhdista vastaavat purjeet (tunteet), sekä ohjaamassa kapteeni – sinä. Laivassa kaikilla osilla on tarkoitus ja paikkansa, jotta laiva toimii kunnolla.

Laivan rungon tulee olla vahva, jotta laiva kestää seikkailun rajummatkin pärskeet. Vastaavasti purjeiden tulee olla vahvat, jotta kovat tuulet eivät pääse rikkomaan niitä. Miehistön on oltava ripeää ja osaavaa, jotta laivan huoltaminen ja ylläpitäminen sujuu mutkattoman nopeasti. Kapteenilla taas on oltava selkeä käsitys siitä, minne ollaan menossa ja miten sinne päästään, jotta purjehtiminen on ylipäätään mahdollista.

Miten tämä kaikki liittyy arvoihin?

Arvoja ei äskeisessä mielikuvassa mainittu, vaikka niiden on sanottu olevan tärkeitä meille – miksi? Koska (valmistautukaa uuteen metaforaan) arvot voidaan nähdä karttana, kompassina tai sekstanttina, joiden avulla kapteeni kohdistaa laivan suunnan. Näin minä ainakin näen asian.

Arvojen mukainen elämä kuulostaa helpolta, mutta aina tasaisin väliajoin huomaa olevansa tuuliajolla tai muiden vesireiteillä. Itse huomaan sen siitä, että yleisesti elämä alkaa olemaan vähemmän kivaa. Pienetkin asiat kenkuttaa ja voiveitsen lattialle tiputtaminen saattaa tuntua ylitsepääsemättömän ärsyttävältä. Silloin on hyvä hetki huomata, että vika ei ole veitsessä vaan veitsen käsittelijässä.

Arvot ovat siinä mielessä hieno uusiutuva luonnonvara, että samaa arvoa voi toteuttaa useaan kertaan ja vaikka hukkaisikin jo aiemmin asettamansa tavoitteen, voi siihen palata aina myöhemmin. Viimeisin vastaava tilanne osui kohdalleni vastikään, kun huomasin luvanneeni mennä käymään serkullani toistuvasti, koskaan sinne päätymättä. Tartuin vapaana pyörivään ruoriin ja kohdistin suuntani kohti serkkulaa. Kohtaaminen oli mieluisa ja koin onnistumisen kokemuksen saavuttaessani tavoitteeni ja viettäessäni mukavan illan. Kuten monesti arvojen kanssa käy, tässäkin kohtaamisessa oli vielä lisäbonus, sillä yrityksen asiat edistyivät odottamattomalla tavalla vierailun takia.

Mitä jos arvot ovat hukassa?

Tärkeää on huomata kompassin osoittavan jonnekin, minne ei itse halunnutkaan olla matkalla. Siitä ei tarvitse suivaantua tai sättiä itseään – jokainen on joskus hukassa arvojensa kanssa. Meille syötetään melkoisesti arvoja median, vertaisten, perheen ja työyhteisön toimesta. Omien arvojen määrittäminen voi olla hankalaa ja niistä kiinnipitäminen jatkuvasti suorastaan mahdotonta.
Minulle vapaa-aika, perhe ja ystävät ovat työn ohella tärkeimpiä arvoja. En ole kova matkustelemaan ja juhlien sijaan saatan nauttia rauhallisesta koti-illasta vaimon kanssa. Kaverit ovat myös tärkeitä, mutta selkeästi olen perheeseen panostaja. En myöskään suuremmin perusta tavarasta, mutta kulttuuri kiinnostaa. Tärkeintä on tietoisesti määrittää itselle tärkeitä asioita, pohtia miksi ne ovat itselle tärkeitä. Tällöin ei tule seuranneeksi muiden arvoja, vaan selkeitä omia, itselle tärkeitä arvoja.

Arvot eivät myöskään ole täysin muuttumattomia. Itse en kokenut olevani ollenkaan yrittäjä vielä reilut kaksi vuotta sitten. Nyt se on minulle ainut luonteva vaihtoehto. Voisin siis sanoa, että arvojärjestyksessä työn suhteen yrittäjyys on mennyt nollasta sataan. Huomatkaa, ettei tämän tarvitse tarkoittaa sitä, että työ olisi myös mennyt nollasta sataan.

Viimeisenä haluaisin korostaa, ettei arvojen kanssa voi tapahtua suurta vahinkoa. Eli arvojen miettiminen kannattaa aina, sillä siitä ei juurikaan negatiivisia seurauksia voi kuvitella. Pahimmillaan huomaat, ettei nykyinen työpaikka olekaan sinua varten ja vaihdat parempaan. Kokeilkaa siis rohkeasti arjessa arvojen vaikutusta kapteenin määrittämään suuntaan. Saatatte yllättyä positiivisesti.

ville_etusivuTämän blogin on kirjoittanut psykologi Ville Suutari. Ville käyttää työssään mindfulness-, hyväksyntä- ja arvopohjaisia menetelmiä. Hän on perehtynyt erityisesti unettomuuden lääkkeettömään hoitoon ja henkilöarviointiin.

Tagit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *