Mitä työuupumus on?
Työuupumus on olotila, joka syntyy pitkään jatkuneen stressin seurauksena. Sen osa-alueita ovat voimakas väsymys, oman työn merkityksellisyyden kokemuksen väheneminen sekä omien tietojen ja taitojen epäily. Usein oireisiin liittyy myös uni- ja keskittymisvaikeuksia. Työuupumus voi vaikuttaa myös kotielämään, sillä valtaosa uupuneen voimavaroista menee työstä selviytymiseen. Kotielämässä tämä voi näyttäytyä esimerkiksi itselle tärkeistä harrastuksista tai perhe-elämästä irtautumisena.Kuinka voin auttaa?
Toteuttamani valmennukset perustuvat HOT-menetelmiin, joiden on havaittu olevan tehokkaiden työuupumuksen hoitomuotojen joukossa. Lisäksi jo lyhyillä interventioilla on saatu hyviä tuloksia vakavankin työuupumuksen lievittymisen käynnistämisessä. Valmennuksessa käsitellään sekä työoloja että omiin toimintatapoihin liittyviä työuupumusta ylläpitäviä tekijöitä. Valmennuksen aikana etsitään uutta suhtautumistapaa työhön ja harjoitellaan taitoja, joilla uupumista voi ehkäistä myös jatkossa.
Esimerkkitarinat
Työ on minulle tärkeää ja olen ollut ylpeä siitä, että saan tehdä juuri tätä työtä. Minulla on paljon vastuuta ja pyrin hoitamaan tehtäväni hyvin ja olen panostanut oman ammattitaitoni kehittämiseen. Viime aikoina työssä on kuitenkin ollut jatkuva kiire päällä ja uusia vaatimuksia tuntuu tulevan joka toinen viikko. En ehdi hoitaa töitäni sillä tasolla millä haluaisin ja tuntuu kurjalta joutua luovuttamaan puolivalmiita tekeleitä eteenpäin. Minulle on annettu paljon vapauksia työni järjestämiseen, mutta nyt tuntuu, että aika ei vain riitä, vaikka miten järjestäisi. Tällainen tilanne on jatkunut pitkään ja huomaan olevani koko ajan väsyneempi työpäivän jälkeen. Kotiin tullessa en oikein jaksa tehdä mitään ja olen jättänyt monta harrastuksia pois saadakseni energian käyttöön työssä. Kotona on jatkuvasti kinaa kaikenlaisesta pienestä ja hauskojen asioiden tekemiselle yhdessä ei ole joko aikaa tai energiaa.
Läheiset toistelevat olevansa huolissaan minusta ja sanovat, että jotain pitäisi tehdä. Itse ajattelin pitkään, että kyllähän tässä vielä pärjätään ja kyllä se työtilannekin rauhoittuu ennen pitkää. Nyt alkaa kuitenkin tuntua, että olen aika lopussa ja työkään ei enää tunnu niin mielekkäältä kuin ennen. Haluaisin saada tilannetta kotona parannettua ja aiempia harrastuksia takaisin. Vähän tuntuu, etten ehkä pärjääkään yksi ja että joku on nyt pielessä. En myöskään haluaisi, että työssä huomataan jaksamattomuuteni. Saisikohan tällaisesta valmennuksesta lisää tehoa omaan arkeen? Lyhyt valmennus kuulostaisi houkuttelevammalta kuin pitkä sairasloma tai kuntoutus. Onkohan valmennuksen antaja ammattitaitoinen ja osaako hän asiansa? Ainakaan toimimattomaan pakettiin minun ei kannata käyttää aikaa.
Yleensä läheisiltä tulevat viestit kertovat omasta tilanteesta yllättävänkin paljon ja kuulostaa hyvältä, jos se on herättänyt myös sinua miettimään omaa jaksamista. Monesti sitä tunnollisena ajattelee, että kyllähän sitä työvelvoitteiden sivussa saa omankin jaksamisen hoidettua ilman kummempia apuja. Meillä onkin uskomattomia resursseja selvitä kinkkisistäkin tilanteista, mutta välillä voi olla hyvä yhdessä jonkun kanssa miettiä, miten omat voimat saisi parhaiten käyttöön.
Valmennuksessani kartoitetaan yksilöllinen tilanne ja mietitään, mitkä olisivat parhaat keinot vaikuttaa omaan jaksamiseen. HOT-menetelmien avulla työtä katsotaan uudesta näkökulmasta ja työn suhdetta muuhun elämään mietitään, esimerkiksi perheen ja harrastusten tasapainottaminen työn kanssa voi olla keskittymisen kohteena.
Lyhytkin valmennus voi tutkitusti tuoda helpotusta pitkäaikaiseenkin kuormitustilaan ja siitä saa itselle välineitä vaikuttaa uupumiseen myös jatkossa. Parhaassa tapauksessa valmennus vaikuttaa tulevaa työuupumusta ehkäisevästi. Minulla on kokemusta HOT-menetelmien käyttämisestä erilaisten ongelmien kanssa, ja itse olen ollut mukana kehittämässä näihin menetelmiin perustuvaa tuloksekasta hoitoa nimenomaan työuupumuksen lievittämiseen.
Minulla uupuminen alkoi varmaan jo työtä hakiessa. Oli raskasta odottaa jokaisen työnhaun jälkeen, onko tämä nyt se kerta, kun tärppää. Sitten kun sain jonkin paikan, työsopimus tehtiin yleensä lyhyeksi aikaa ja työ oli aina jatkuvaa uuden opettelua. Jossain kohtaa aloin miettiä, että jos tämä työnteko on aina tällaista, niin mitenköhän sitä jaksaa. Väsyneisyys ja jaksamattomuus alkoi pian vaikuttaa muuhunkin elämään. Ihmissuhteet kärsivät; töissä oli vaikea alkaa kaveerata, kun ei tiennyt, kuinka kauan työtä taas kestää. Kotona taas ei jaksanut viettää laatuaikaa kenenkään kanssa. Pikkuhiljaa alkoi tuntua, että elämä on vain työtä ja sen jatkuvasti muuttuvia vaatimuksia.
Mietin, että jotain tälle tilanteelle on tehtävä. Työelämä ei taida ihan hetkessä varmaksi ja vakaaksi muuttua, joten tarvitsee tehdä jotain, että jaksaisi paremmin tätä tilannetta. Haluan itse vaikuttaa jaksamiseeni ja mieluummin nyt kuin sitten kuin olen aivan loppuunpalanut. Lisäksi jos nyt uuvun, niin töissä varmaan huomataan ja sitten ainakin on jatkosopimus katkolla. Sairaslomalle en kyllä ainakaan voi jäädä nyt. Saisikohan tällaisesta valmennuksesta muunlaisia välineitä itsen hoitamiseen? Ja onko näistä oikeasti apua? Pelottaa kyllä, että tämä vaikuttaa työhön, jos joku saa tietää, että käyn valmennuksessa. Ja entä jos se ei sitten kuitenkaan auta? Mitäs sitten teen?
On hyvä, että olet lähtenyt miettimään, mitä omalle tilanteelle voisi tehdä, kun työmaailma tuottaa jatkuvaa epävarmuutta ja muutosta. Ohjelmissamme keskitytään juuri omien voimavarojen lisäämiseen ja oman työkalupakin kartoittamiseen jaksamisen tukemiseksi. Teemme tilannekartoituksen ja päätämme yhdessä, mihin asioihin valmennuksen aikana keskitytään. Oppimiasi taitoja ja harjoitteita voit sitten hyödyntää valmennuksen jälkeen myös itsenäisesti ja jatkaa oman vointisi kohentamista edelleen.
Käyttämiini menetelmiin perustuvat ohjelmat ovat tutkimuksissa vaikuttaneet tehokkailta työuupumuksen lievittämisessä. Lyhytkin valmennus voi tarjota pitkäaikaisen tuen työuupumuksen lievitykseen, sillä sen tarjoamien keinojen jatkuva käyttö voi auttaa parantamaan hyvinvointia myös valmennuksen jälkeen. Todennäköisesti myös sinä voit hyötyä näistä menetelmistä.
Valmennuksessa ei myöskään tarvitse huolehtia siitä, että työnantaja tai työkaverit saisivat tietää sinun osallistuvan valmennukseen. Valmennukseen osallistuminen ei edellytä työterveyshuollon lähetettä ja se on mahdollista toteuttaa työajan ulkopuolella. Palvelu voi olla vaihtoehto sairaslomalle ja auttaa löytämään uudenlainen suhde työelämään. Ja jos tuntuu, ettei tämä auta, on vielä jäljellä monia keinoja hoitaa työuupumusta.
Valmennukset työuupumuksen lievittämiseen
4 kerran valmennus
4 tapaamista, kesto noin 1 kkOta käyttöön sivulle sopivat stressinhallintakeinot
Tavoitteellinen harjoittelu tapaamisilla ja kotona
Tilannekartoitus alussa
Luodaan henkilökohtainen jatkosuunnitelma
Hinta: 80 € + alv/ tapaaminen (kesto: 1 tunti)
8 kerran valmennus
8 tapaamista, kesto noin 2 kkVapaaksi uupumusta aiheuttavista mielen malleista
Keinoja työn ja vapaa-ajan tasapainotukseen
Tilannekartoitus alussa ja puolivälissä
Harjoitteet ja niiden soveltaminen arkeen
Hinta: 80 € + alv/tapaaminen (kesto: 1 tunti)