Apu unettomuuteen

apu_unettomuuteen

Mitä unettomuus on?

Unettomuus voi ilmetä esimerkiksi nukahtamisvaikeutena, aamuyöheräilynä, huonona unenlaatuna pitkin yön tai jopa unen jäämisellä pois lähes kokonaan. Unettomuus saattaa alkaa äkillisen elämänmuutoksen tai stressijakson seurauksena ja muuttua vähitellen pitkäaikaiseksi. Pitkittyessään unettomuus alkaa vaikuttaa myös keskittymiskykyyn, tarkkaavaisuuteen ja muistiin. Unettomuudesta kärsivällä arjen askareista ja etenkin töistä tai opiskelusta selviäminen vaikeutuu.

Kuinka voin auttaa?

Käyttämäni lyhythoito-ohjelmat perustuvat HOT-menetelmiin, joiden on havaittu voivan auttaa unettomuuden hoidossa myös silloin kun perinteisemmät hoidot eivät ole auttaneet. Ohjelmissani yhdistetään hyvän unihygienian harjoittelu laajempaan kartoitukseen unettomuuteen liittyvistä laukaisevista ja ylläpitävistä tekijöistä ja pyritään oireiden lisäksi hoitamaan syitä niiden takana. Ohjelman aikana opittuja taitoja pystyy jatkossa käyttämään itsenäisesti oman unen tukemiseen.

Usein unettomuuden taustalla on tekijöitä, joihin pelkkä patjan vaihto ei auta.


 

Esimerkkitarinat

 • Minulla pyörivät asiat illalla mielessä ja en saa unta. Välillä nukahdan ihan hyvin, mutta herään sitten aamuyöllä miettimään asioita. Aluksi ajattelin, että tämä on väliaikaista, kun elämässä tapahtui isoja muutoksia. Mutta elämäntilanne ei sitten helpottanutkaan ja unettomuus jatkui vain. Minusta tuntuu, että tämä on vaikuttanut koko elämään parisuhdetta ja harrastuksia myöten. Tuntuu, että olen taakka läheisilleni. Elämä ei tunnu oikein elämisen arvoiselta, kun ei jaksa mitään.

  Nyt on sellanen olo, että pitäisi päästä eteenpäin elämässä. Kovin paljon en koe saaneeni mistään apuakaan. Tai onhan noita lääkkeitä tullut kokeiltua, mutta muuta ei sitten oikein ole ollut tarjollakaan. Miten tämä ohjelma voisi hyödyttää minua ja mitä voisin ajatella siitä saavani? Minusta tuntuu, ettei unettomuuttani ole aina otettu kovin vakavasti ja en oikein tiedä, miten siihen pitäisi suhtautua. Valitanko vain turhasta? Tapahtuuko elämänlaadussani muutosta tällaisen ohjelman myötä ja voinko sen avulla vaikuttaa tilanteeseeni merkittävästi? Olenhan jossain määrin jo tottunut tähän unettomuuteen, joten välillä mietin myös, kannattaako sitä hoitaa.

 • HOT-menetelmiin perustuvilla hoito-ohjelmilla on mahdollista saavuttaa lyhyellä hoitojaksolla pitkäaikaisia vaikutuksia. Tämä perustuu yhdessä opeteltujen välineiden soveltamiseen omaan arkeen myös ohjelman loputtua. Ohjelma voi olla vaihtoehto unilääkkeille tai se voi auttaa vähentämään lääkkeiden tarvetta. Keskustele kuitenkin aina oman lääkärisi kanssa ennen kuin muutat lääkkeiden annostusta.

  Ohjelmissani keskitytään lisäämään mielekkyyttä elämään ja suuntaamaan toimintaa takaisin itselle tärkeisiin asioihin. Välineet, joita ohjelman aikana harjoitellaan, auttavat selviämään arjen haasteista ja toimimaan omien arvojen mukaisilla tavoilla niissäkin tilanteissa, joissa se on haasteellisinta. Ohjelman alusta saakka tehdään jatkuvasti arjessa asioita, jotta elämänlaatu paranisi ja unettomuus helpottaisi.

  Mielestäni unettomuuteen kannattaa aina suhtautua vakavasti ja sitä kannattaa hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, koska sen vaikutukset elämään ovat usein laaja-alaisia. Unettomuus voi joskus jatkua pitkään ja voi tuntua siltä, että mikään ei auta. Mitä jos ei -ajattelun sijaan me pyrimme keskittymään kysymykseen “Mitä tekisit jos unettomuutesi katoaisi tänään?” Tältä pohjalta unettomuuden hoito pureutuu itselle olennaisiin asioihin.

 • Minulla unettomuus alkoi aivan yhtäkkiä. Heräsin vain yksi yö joskus viiden aikaan enkä saanut enää unta. Samaan aikaan oli töissä hyvin kiireinen jakso. Heräämisen jälkeen mietin aina työjuttuja ja joskus myös muut huolet tulevat mieleen. Välillä on vaikea myös saada unta ja usein nukun vain 4-5 tuntia yössä, joskus vähemmän. Aamulla olen väsynyt. Perheeni huomasi, etten saa nukuttua kunnolla ja sitten teimme erilliset nukkumisjärjestelyt, ettei puolisokin heräisi aina kun minä heräsin. Pinnani on kireällä, kun en saa töissä itsestäni irti niin paljon kuin haluaisin. Töissä paineet kasvoivat, kun olisi pitänyt suoriutua kuin ennen, vaikkei saanut nukuttua tarpeeksi.

  Aloin miettiä, että jotain on tehtävä tai eivät pian pysy enää langat käsissä ja työt lähtevät alta. Perhekin alkoi ehdottaa, että kannattaisi ehkä hakea apua. Itsestä ei kuitenkaan tunnu, että ongelma olisi vielä aivan kauhea ja pohdinkin, voisiko tämän vain korjata lääkkeillä. Voinko odottaa tällaisesta ohjelmasta parempia tuloksia ja millaisilla perusteilla? Entä kuinka paljon tekemistä se vaatii minulta ja missä vaiheessa tulokset alkavat näkyä? Vähän myös mietityttää, että jos joku työpaikalla saa tietää minun käyvän hoidossa.

 • Unettomuutta voi hoitaa monella tavalla, joista lääkkeet ovat yksi vaihtoehto. Osa ihmisistä saa niistä avun lyhytkestoiseen unettomuuteen, kun taas osalle lääkkeet eivät ole mielekäs vaihtoehto. Lääkehoito ei kuitenkaan pureudu unettomuuden syntymekanismeihin eikä sitä kautta estetä tulevia unettomuuden jaksoja. Hoitamattomana unettomuus voi myös syventyä ja johtaa muihin mielenterveyden ongelmiin. Mitä aiemmin ongelmaan puututaan, sitä helpommin haitalliset kierteet saadaan katkaistua ja omat voimavarat täyteen käyttöön.

  Hoito-ohjelmissani keskitytään selvittämään unettomuuden taustalla vaikuttavia ja sitä ylläpitäviä tekijöitä. Monet unettomuuteen liittyvistä haasteista liittyvät muun muassa ajatuksien säätelyyn ja tiettyyn rauhattomuuteen. Tämä on yksi syy sille, miksi HOT-menetelmät sopivat hyvin unettomuuden hoitamiseen. Tutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia unettomuuden hoidosta näillä menetelmillä myös silloin kuin muut hoidot eivät ole auttaneet. Ohjelma tarjoaa käytännön keinoja selvitä arjen tuomissa haasteissa, joista unettomuus kumpuaa. Osana arkielämää nämä keinot suojaavat myös tulevilta unettomuusjaksoilta.

  Palveluni toteutetaan luottamuksellisesti ja tapaamisajat voidaan sopia niin, ettei esimerkiksi töiden suhteen tarvitse tehdä erikoisjärjestelyjä. Näin ollen ei tarvitse huolehtia työkavereiden saavan tietää unettomuuden hoidostasi, ellet itse heille siitä kerro. Haluan myös kannustaa näkemään omaan unettomuuteen vaikuttaminen hyvänä ja voimavaroja lisäävänä asiana, josta voi olla ylpeä.

Unettomuuden kanssa ei kannata jäädä yksin.


 

Unettomuuden hoitopalvelut

Ultralyhythoito

4 tapaamista, kesto noin 1 kk

Unettomuuden lääkkeettömät hoitokeinot käyttöön

Tavoitteellinen harjoittelu tapaamisilla ja kotona

Tilannekartoitus alussa

Luodaan henkilökohtainen jatkosuunnitelma

Hinta: 75 e/ tapaaminen (kesto: 1 tunti)

Lyhythoito

8 tapaamista, kesto noin 2 kk

Vapaaksi unettomuutta aiheuttavista mielen malleista

Keinoja parantaa unta pitkäkestoisesti ja lääkkeittä

Tilannekartoitus alussa ja puolivälissä

Harjoitteet ja niiden soveltaminen arkeen

Hinta: 75 e/tapaaminen (kesto: 1 tunti)

Ota yhteyttä ja varaa aika sähköpostitse sanna.kinnunen@mielenhuolto.fi tai puhelimitse 045 672 0901.