Alivireys – kun väsymysvelka on maksettava

Alivireys – kun väsymysvelka on maksettava
23.9.2021 No Comments » Työhyvinvointi, Vireystila Sanna Markkula

Miksi välillä tuntuu, ettei jaksaisi tarttua yksinkertaisimpaankaan työ- tai kotihommaan? Miksi aiemmin meni lujaa, mutta nyt ei irtoa yhtään? Kyseessä saattaa olla liian pitkään jatkuneen kuormituksen aiheuttama alivireystila. Kehosi, jolle ei ole annettu tarpeeksi lepoa, on ottanut omaa lomaa.

Jos ylikuormitus on jatkunut pitkään, ollaan jo uupumisen syvemmässä päässä, jolloin kehotamme hakemaan nopeasti ammattiapua, esimerkiksi työterveydestä. Keholla voi mennä vuosia palautua uupumuksesta, joten mitä nopeammin tilannetta korjataan, sen parempi. Samalla tapaa varhainen puuttuminen tilanteeseen voi estää esimerkiksi aineenvaihduntasairauden kehittymisen tai suorituskyvyn pysyvämmän romahtamisen.

Ajoittainen kiire ja prässi ovat normaalia elämää, kunhan yöunet säilyvät ja taukoja pidetään. Ihmisellä, joka panostaa riittävään lepoon kuormituksen vastapainona, pysyy kokonaisuus kontrollissa. Sen sijaan, jos keho joutuu ottamaan oireilemalla tarvitsemansa levon, jota sille ei ole ajoissa ja riittävästi annettu, on oman suorituskyvyn johtaminen mahdotonta.

Kuinka tunnistaa alivireys?

Miten alivireys näkyy sinun kohdallasi ja mistä se on seurausta? Olisitko voinut tasoittaa vireystilaasi ajoissa ja estää uuvahduksen? Alla on listattuna muutamia yleisiä alivireystilan merkkejä. Tunnistatko tällaista tilaa itselläsi?

Alivireyden tuntomerkit

”Virransäästötila”
Poissaolevuus ja eristäytyminen
Itseilmaisun latistuminen
Apaattisuus ja alavireisyys, tyhjä olo
Autopilotilla eteneminen
Aloitekyvyttömyys ja päätöksenteon vaikeudet
Väsymys

Alivireys_2

Sannan ja Hannan esimerkit

Sannan alivireydelle altistajat

Työpäivän vietto ylivireessä
Matkatyöt
Ruokarytmin heittely ja huonot yöunet
Tehtävät, joissa ei ole varma osaamisesta
Pitkäaikainen tylsistyminen

Hannan alivireydelle altistajat

Pitkä rankka työputki
Överiksi menneen innostuksen jälkitila
Virikkeetön ympäristö ja erakoituminen kotiin
Kuormittavat reissut
Yöunen määrän ja laadun kärsiminen

Kuinka alivireys saadaan helpottamaan?

Usein alivireys on seurausta pitkittyneestä ylivireydestä ja täten kehon korjausliike. Alivireyden välttää siis parhaiten säätelemällä vireystilaansa ajoissa niin, ettei liian pitkään jatkuvaa ylikuormitusta pääse kehittymään. Ylivireestä saat lisää tietoa toisesta podcastistamme ja blogistamme. Monesti alivireyden iskiessä onkin hyvä olla armollinen itselleen ja antaa keholleen ja mielelleen lupa levätä kunnolla. Tässä kohtaa annammekin muutaman vinkin itsemyötätunnon lisäämiseen.

Jos alivireys on jatkunut pidempään, saattaa kysymyksessä olla jo uupumusoireilu. Tällöin voi olla aiheellista hakea apua ammattilaisilta, esim. työterveyshuollon kautta. Vinkkejä työuupumusoireilun lievittämiseen tutkimuspohjaisilla keinoilla taas voi napata blogistamme.

Arjen itsemyötätuntotreenit

  1. Kun huomaat mieleen juolahtavan ajatuksen ”Hoidan vielä tämän ennen taukoa.”, pysäytä tekeminen ja anna itselle lupa aloittaa tauko heti. Näin opit haastamaan vireystilan heittelylle altistavia ajatus- ja toimintamalleja. Tässä tarvitaan usein lukuisia toistoja, jotta riittävästä tautotuksesta alkaa tulla terveellinen itsestäänselvyys.
  2. Kiireisen työpäivän jälkeen ota kotiin tultuasi itsellesi esim. 30 min omaa aikaa ja tee jotain itseäsi rentouttavaa yksin tai yhdessä muiden kanssa. Siirry vasta sitten kotiaskareiden pariin. Kunnon tauko työn ja vapaan välissä voi edistää töistä irrottautumista ja käynnistää ajoissa palautumisen. Kun tällainen rentouttava siirtymä töistä kotiin vakiintuu, voi ilmapiiri kotona parantua merkittävästi ja on helpompi olla läsnä läheisille ja itselleen.
  3. Kun huomaat sisäisessä puheessasi ajatuksia, ettet osaa tarpeeksi tai ole riittävän hyvä tehtävissäsi, pysähdy. Halaa itseäsi hetken aikaa ja toista mielessäsi ”Olen riittävän hyvä.” (Tai jokin muu juuri sinulle toimiva lause.) Voit tuoda avuksi mielikuvan tilanteesta, jossa koit olevasi osaava ja riittävä, ja muistella, miltä tuo hetki tuntui kehossa. Keholliset harjoitukset ovat voimallisia keinoja vaikuttaa omaan oloon ja vaikuttaa tunnepuolen mekanismeihin.

Kehon kuuntelu

Säännöllinen kehon kuuntelu auttaa huomaamaan omia tarpeita ja myös osoittamaan itselle huomiota oikeissa kohdissa vireystilan säätelemiseksi. Voit kokeilla esimerkiksi seuraavaa kehon kartoituksen pikaharjoitusta.

Järeämpi myötätuntoharjoitus: Ystävällisyys ja myötätunto

Tämä tutkitusti erittäin tehokas harjoitus lisää kerralla myötätuntoa itseä ja toisia kohtaan sekä edistää samalla fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Kokeile ystävällisyyden ja myötätunnon harjoitusta alla.

Sannan ja Hannan esimerkit

Sannan alivireyden säätelykeinoja

Herkkuhetket lempisarjojen äärellä
Mindfulness-harjoittelu
Rauhallinen liikunta (esim. jooga tai venyttely)
Päiväunet
Ei-pakollisten tehtävien siirtäminen
Ylivireyden välttäminen riittävillä tauoilla
Hyvistä rutiineista kiinnipitäminen

Hannan alivireyden säätelykeinoja

Sopivan kuormittava liikunta
Ulkoilu ja raitis ilma
Lepääminen hyvällä omallatunnolla
Tarvittaessa totaalinen aikataulujen keventäminen
Sarjojen katselu ja vetäytyminen omiin oloihin
Erityinen panostus uniin ja tarvittaessa sopivan mittaisiin torkkuihin

Blogin kirjoittajat

Sanna_Kinnunen

Sanna Markkula (o.s. Kinnunen) on psykologi, psykologian tohtori ja tietojärjestelmätieteen ekonomi, joka on väitellyt työuupumuksen hoidosta.

Hanna_Markuksela

Hanna Markuksela on tuhansien asiakkaiden ja usean tutkinnon hioma psykologi, psykoterapeutti, tietokirjailija, EMDR-terapeutti ja ravintovalmentaja. 

Tags

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *