Mielenhuolto
Lisää hyvinvointia käytännön keinoilla
Miksi välillä tuntuu, ettei jaksaisi tarttua yksinkertaisimpaankaan työ- tai kotihommaan? Miksi aiemmin meni lujaa, mutta nyt ei irtoa yhtään? Kyseessä saattaa olla liian pitkään jatkuneen kuormituksen aiheuttama alivireystila. Kehosi, jolle ei ole annettu tarpeeksi lepoa, on ottanut omaa lomaa.
Jos ylikuormitus on jatkunut pitkään, ollaan jo uupumisen syvemmässä päässä, jolloin kehotamme hakemaan nopeasti ammattiapua, esimerkiksi työterveydestä. Keholla voi mennä vuosia palautua uupumuksesta, joten mitä nopeammin tilannetta korjataan, sen parempi. Samalla tapaa varhainen puuttuminen tilanteeseen voi estää esimerkiksi aineenvaihduntasairauden kehittymisen tai suorituskyvyn pysyvämmän romahtamisen.
Ajoittainen kiire ja prässi ovat normaalia elämää, kunhan yöunet säilyvät ja taukoja pidetään. Ihmisellä, joka panostaa riittävään lepoon kuormituksen vastapainona, pysyy kokonaisuus kontrollissa. Sen sijaan, jos keho joutuu ottamaan oireilemalla tarvitsemansa levon, jota sille ei ole ajoissa ja riittävästi annettu, on oman suorituskyvyn johtaminen mahdotonta.
Miten alivireys näkyy sinun kohdallasi ja mistä se on seurausta? Olisitko voinut tasoittaa vireystilaasi ajoissa ja estää uuvahduksen? Alla on listattuna muutamia yleisiä alivireystilan merkkejä. Tunnistatko tällaista tilaa itselläsi?
”Virransäästötila”
Poissaolevuus ja eristäytyminen
Itseilmaisun latistuminen
Apaattisuus ja alavireisyys, tyhjä olo
Autopilotilla eteneminen
Aloitekyvyttömyys ja päätöksenteon vaikeudet
Väsymys
Usein alivireys on seurausta pitkittyneestä ylivireydestä ja täten kehon korjausliike. Alivireyden välttää siis parhaiten säätelemällä vireystilaansa ajoissa niin, ettei liian pitkään jatkuvaa ylikuormitusta pääse kehittymään. Ylivireestä saat lisää tietoa toisesta podcastistamme ja blogistamme. Monesti alivireyden iskiessä onkin hyvä olla armollinen itselleen ja antaa keholleen ja mielelleen lupa levätä kunnolla. Tässä kohtaa annammekin muutaman vinkin itsemyötätunnon lisäämiseen.
Jos alivireys on jatkunut pidempään, saattaa kysymyksessä olla jo uupumusoireilu. Tällöin voi olla aiheellista hakea apua ammattilaisilta, esim. työterveyshuollon kautta. Vinkkejä työuupumusoireilun lievittämiseen tutkimuspohjaisilla keinoilla taas voi napata blogistamme.
Säännöllinen kehon kuuntelu auttaa huomaamaan omia tarpeita ja myös osoittamaan itselle huomiota oikeissa kohdissa vireystilan säätelemiseksi. Voit kokeilla esimerkiksi seuraavaa kehon kartoituksen pikaharjoitusta.
Tämä tutkitusti erittäin tehokas harjoitus lisää kerralla myötätuntoa itseä ja toisia kohtaan sekä edistää samalla fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Kokeile ystävällisyyden ja myötätunnon harjoitusta alla.
Sanna Markkula (o.s. Kinnunen) on psykologi, psykologian tohtori ja tietojärjestelmätieteen ekonomi, joka on väitellyt työuupumuksen hoidosta.
Hanna Markuksela on tuhansien asiakkaiden ja usean tutkinnon hioma psykologi, psykoterapeutti, tietokirjailija, EMDR-terapeutti ja ravintovalmentaja.