Hyvä vire takaa parhaan suorituskyvyn

Hyvä vire takaa parhaan suorituskyvyn
23.9.2021 No Comments » Työhyvinvointi, Vireystila Sanna Markkula

Mikä yhdistää hyväntuulisia, terveitä ja suorituskykyisiä ihmisiä? He osaavat itsesäätelyn jalon taidon, sillä pelkällä lahjakkuudella ei rakenneta pitkäkestoista uraa ja hyvää terveyttä. Suorituskyvyn optimoimiseksi on siis tärkeää osata kuunnella ajoissa kehon ja mielen viestejä ja toimia niiden perusteella. Kun energiansa kohdistaa oikein, on helpompi ottaa omasta potentiaalista paras irti.

Optimaalisen vireystilan löytäminen edistää tutkitusti meistä jokaisen suorituskykyä. Hyvällä vireystilan säätelyllä olemme myös parhaimmillamme ihmissuhteissa ja valmiita ratkaisemaan haastaviakin ongelmatilanteita. Hyvä vire auttaa myös saamaan palautumisajasta kaiken irti ja nukkumaan kunnolla. Kuinka sinä tunnistat hyvän vireystilan? Entä kuinka se vaikuttaa suorituskykyyn ja hyvinvointiin? Meistä jokainen voi kehittää vireystilansäätelyään yhä paremmaksi!

Mistä optimaalinen vireystila tunnistetaan?

Milloin koet olevasi parhaassa vireessä? Mikä edistää siihen pääsemistä? Voitko kehittää onnistumiskokemustesi perusteella rutiinin, jolla voit parantaa oloasi ja edistää suoriutumistasi niin arjessa kuin erityistilanteissa?

Alla on listattuna muutamia yleisiä suorituskyvyn kannalta optimaalisen vireystilan tunnusmerkkejä. Kuinka usein olet tällaisessa vireessä?

Hyvän vireen tuntomerkit

”Mukavuusalue”
Hyvä flow
Keskittymiskyky
Aikaansaavuus
Kyky säädellä tunteita ja niiden ilmaisua
Itsesäätely toimii
Kyky vetää omia rajoja (esim. tauot)
Hyvä palautuminen

Hyva_vire_2

Sannan ja Hannan esimerkit

Sannan hyän vireen tukijat

Säännöllinen tauotus
Säännöllinen syöminen ja juominen
Säännöllinen liikunta
Töiden suunnittelu
Vain yksi sähköposti- ja sometarkastushetki työpäivässä
Älypuheliton ja somevapaa vapaa-aika
Mindfulness-harjoittelu, jooga ja venyttely

Hannan hyvän vireen tukijat

Säännöllinen unirytmi, ruokarytmi ja työskentelyrytmi
Rentouttava ulkoilu ja riittävä liikunta
Jokapäiväinen mindfulness-treeni
Rauhoittuminen ajoissa nukkumaan
Kahvin välttäminen
Terveellinen ruokavalio
Mukavien, innostavien ihmisten seura

Kuinka pysyä hyvässä vireessä?

Vireystilan hallitsemattomille vaihteluille meitä altistavat monesti omat ajatus- ja toimintamallimme. Esimerkiksi perfektionisti voi asettaa itselleen niin kovat vaatimukset, että on vaikea pysähtyä pitämään taukoja keskellä kiirettä tai huolehtia omasta jaksamisesta ennen kuin kaikki tehtävät on hoidettu. Hyvässä vireessä pysymistä auttaa myös säännöllinen taukojen pitäminen ja hetkiin pysähtyminen. Nappaa myös alla olevat vinkit käyttöön.

Hetkeen pysähtymisen harjoitus

Aistit ovat aina käytettävissä, kun tarvitsemme pikaisen uudelleenorientoitumisen arjen tohinassa. Kokeile esimerkiksi seuraavaa harjoitusta.

Hyvän vireen tarkistuslista

Palaamme vielä jo ylivireystilablogin yhteydessä esitettyyn tarkistuslistaan, koska sen läpikäymällä pääsee hyvin käsiksi hyvän vireen osatekijöihin. Kun huolehdit listan asioiden toimivuudesta omassa arjessasi, on hyvässä vireessä pysyminen huomattavasti helpompaa.

Ylivireys_5

Blogin kirjoittajat

Sanna_Kinnunen

Sanna Markkula (o.s. Kinnunen) on psykologi, psykologian tohtori ja tietojärjestelmätieteen ekonomi, joka on väitellyt työuupumuksen hoidosta.

Hanna_Markuksela

Hanna Markuksela on tuhansien asiakkaiden ja usean tutkinnon hioma psykologi, psykoterapeutti, tietokirjailija, EMDR-terapeutti ja ravintovalmentaja. 

Tags

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *